beton storten bij vorst

Beton storten bij vorst

Kun je beton storten bij vorst? Als je de juiste maatregelen treft, dan kun je beton storten bij lage temperaturen. Toch is het belangrijk dat je goed oplet. Beton kan namelijk beschadigd raken wanneer het kouder wordt dan 0 graden. Hoewel het wel mogelijk is, raden wij het niet aan om beton te storten bij vorst. In deze blog geven wij je graag meer informatie. Lees gerust verder.

Nadelen van beton storten bij vorst

Bij lagere temperaturen vindt er een veel langere uithardingstijd plaats. Je kunt hierdoor minder snel lopen en werken met het uitgeharde beton. Bovendien is er ook een kans dat het beton bevriest. Er is kans op vorstschade, omdat het beton langzamer uithardt.

Maatregelen om beton te storten bij vorst

Als je geen andere keuze hebt om beton te storten bij vorst, dan is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen:

  • 4°C of hoger / ’s nachts niet meer dan 1 graag vorst: Niks aan de hand, lekker doorwerken.
  • Tussen 0°C en 4°C, ’s nachts niet meer dan 2 graden vorst: Dek het beton af.
  • Tussen 0°C en 4°C, ’s nachts meer dan 2 graden vorst: Warmte toevoegen tussen beton en afdekking, extra portland C Cement laten toevoegen met een hogere aanvangssterkte of verlagen water-cement factor.
  • Beneden 0°C, ’s nachts niet meer dan 5 graden vorst: Zorg dat de temparatuur van het beton niet daalt onder 4°C.
  • Beneden 0°C, ’s nachts tussen 5 en 10 graden vorst: Gebruik stoom, hete lucht of infraroodstralers om de temperatuur op ten minste 4°C te houden.
  • Beneden 0°C, meer dan 10 graden vorst: Alleen betonspecie verwerken als de werkplek volledig met zeil omhuld is zodat de warmte niet weg kan. De temperatuur moet minimaal 8°C blijven.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bekisting sneeuw- en ijsvrij is. Dit kun je het beste doen door stoom in de bekisting te blazen.

beton storten vorst

Nabehandelen van het beton

Indien je ervoor gekozen hebt om toch beton te laten storten, dan is het belangrijk om achteraf een aantal stappen te volgen. Het nabehandelen bestaat uit de volgende stappen:

  • Het laten staan van de bekisting
  • Het aanbrengen van curing compound
  • Het afdekken van het oppervlak met dampdichte folie (er mag geen tocht ontstaan bij de hoeken en aansluitingen)

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is de ideale partner voor alles met betrekking tot beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 990. Indien je vragen hebt over beton storten bij vorst, dan kan je uiteraard ook contact opnemen. Wij geven je graag meer informatie!