droogtijd beton

Wat is de droogtijd van beton?

De droogtijd van beton is belangrijk om te weten wanneer je beton gaat laten storten. Na het storten van beton kan je namelijk niet direct op de betonvloer staan of erop werken. Het drogen van beton wordt ook wel uitharden genoemd. Als je bezig bent met een bouwproject dan is het belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van beton. In deze blog vind je alle nodige informatie!

Wat is beton?

Beton is een mengsel van cementsteen, zand en grind of een ander toeslagmateriaal. Cementsteen ontstaat door cement te mengen met water. Bij het maken van beton is het belangrijk dat er nooit meer water wordt gebruikt dan noodzakelijk is. Anders kan het namelijk zijn sterkte verliezen. Beton wordt vervolgens in een bekisting (houten vormen) gegoten. Het is een zeer harde en duurzame bouwstof.   Het wordt daarom gebruikt bij veel bouwprojecten zoals bij een woning, schuur of kantoor.  Bij grote projecten wordt er meestal een betonpompwagen of giekpomp gebruikt om het beton te storten. Bij een klein project is een aanhangerpomp of kleine betonpomp handiger.

droogtijd beton

Droogtijd van beton

De droogtijd van beton is ongeveer 28 dagen. Na deze 28 dagen heeft het beton zijn gewenste sterkte bereikt. Na deze periode gaat het uitharden echter nog steeds een aantal weken door. In de zomer gaat het drogen meestal nog wat sneller dan tijdens de koude wintermaanden. Gelukkig hoef je geen 28 dagen te wachten tot je weer over het beton mag lopen of er op mag werken. Na ongeveer 2 dagen is het beton namelijk al beloopbaar. Dan kan je er ook weer op werken. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het beton na deze tijd nog niet maximaal belastbaar is.

beton droogtijd

Invloed op droogtijd van beton

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de droogtijd van beton. Zo duurt het uitharden in de winter een stuk langer dan in de zomer. Dit heeft te maken met de lagere temperaturen. Ook kan regen invloed hebben op de droogtijd. Een beetje regen is niet erg, maar bij te veel regen kan het minder goed hechten. De weersomstandigheden en temperaturen kunnen dus veel invloed hebben op de droogtijd van beton.

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is de ideale partner voor alles met betrekking tot beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 99. Indien je vragen hebt over de droogtijd van beton, dan kan je uiteraard ook contact opnemen. Wij helpen je graag verder!