nabehandeling beton

Nabehandeling van beton

Beton is een veelgebruikt materiaal in de bouw en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Denk hierbij aan funderingen, vloeren en gebouwen. Het is een zeer sterk en duurzaam materiaal. De kwaliteit van het beton wordt echter grotendeels bepaald door de wijze waarop het gestorte beton in de eerste periode na het storten wordt verzorgd. In deze blog geven wij meer informatie over de nabehandeling van beton.

Wat is nabehandeling van beton?

Beton nabehandelen is het verzorgen van beton tijdens en na de uitharding, om de sterkte en levensduur van het beton te verbeteren. Dit proces vind dus plaats na het storten, verdichten en afwerken van het verse beton. De nabehandeling van beton bestaat uit het controleren van het uithardingsproces en het beschermen tegen beschadiging gedurende de eerste dagen na het storten van het beton.

nabehandelen beton

De stappen bij beton nabehandelen

Er zijn verschillende manieren voor de nabehandeling van beton. Hieronder staan een aantal methoden:

  1. Het beton nat houden: het is belangrijk om het beton nat te houden tijdens de eerste dagen na het storten. Dit bevordert de uitharding en voorkomt scheuren. Dit kun je doen door het beton regelmatig te bevochtigen met water.
  2. Afdekfolie aanbrengen: het aanbrengen van dampdichte afdekfolie is een van de effectiefste manieren van beton nabehandelen. Zo bescherm je het beton tegen droogte en andere weersomstandigheden. Laat deze folie minimaal 2 weken liggen.
  3. Bekisting laten staan: de bekisting houdt de verdamping van water voor een deel tegen.
  4. Curing compound aanbrengen: dit is een beschermende laag wat het water in het beton vasthoudt.

Waarom is het beton nat houden zo belangrijk?

Beton moet nat worden gehouden om een paar redenen. Zo bevordert het bevochtigen van beton de uitharding. Hierdoor wordt het sterker. Daarnaast voorkomt het bevochtigen van beton dat het beton scheurt. Vroegtijdige verdamping van het water kan ervoor zorgen dat beton scheurt, verzwakt en sterkte verliest.

Nabehandeling van beton is zeer belangrijk

Het nabehandelen van beton is van groot belang voor de sterkte en duurzaamheid van het beton. Door het te beschermen en bevochtingen tijdens het uithardingsproces, kun je zeker zijn van hoge kwaliteit beton. Daarnaast is het belangrijk om het voldoende uit te laten harden voordat het wordt belast.

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is de ideale partner voor alles met betrekking tot beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 990. Indien je vragen hebt over het nabehandelen van beton, dan kan je uiteraard ook contact opnemen. Wij geven je graag meer informatie!