vlinderbeton

Wat is vlinderbeton?

Betoncentraal is gespecialiseerd in het leveren van beton. Vlinderbeton wordt mogelijk gemaakt door het zogeheten ‘vlinderen’. Dit is een afwerkingstechniek dat specialisten op een betonvloer kunnen toepassen. Deze afwerking wordt ook wel monoliet afwerken genoemd. Als gevolgen van het vlinderen, krijgt de betonvloer een compacte structuur en een wolkachtig patroon. Het wordt toegepast op betonvloeren om een egale afwerking te realiseren. Daarna wordt ook de toplaag gedicht en gehecht aan de zogeheten bulklaag van het beton. De kwaliteit van het vlinderen maakt deel uit van de egaliteit van de vloer.

De techniek van vlinderbeton

Het toepassen van deze techniek wordt of door middel van een vlindermachine gedaan, of het wordt handmatig aangebracht. Nadat het beton is gestort, wordt de toplaag één of meerdere keren door middel van een schuurschijf geschuurd. Door deze behandeling ontstaat er een cement laag. Hierna kan het vlinderen pas echt beginnen. Hierbij worden de spanen van de machine gebruikt. Deze spanen zijn zo ingesteld, dat de toplaag alsmaar dichter wordt gepoetst. Dit wordt herhaald totdat de vloer volledig dichtgedraaid is en één geheel vormt.

Bij de handmatige techniek maakt men gebruik van een schuurspons. Het vlinderen, zowel handmatig als machinaal, vindt dertig minuten nadat de betonvloer is gestort plaats. Door het beton storten ontstaat er een dunne waterlaag over het oppervlakte van de vloer. Wanneer deze waterlaag opgedroogd is, kan het vlinderen beginnen.

Voordelen van vlinderbeton

Vooraf wordt er bepaald wat voor soort gevlinderde betonvloer gelegd moet worden. Hierin zijn meerdere mogelijkheden. Mensen kunnen kiezen voor glanzend, mat en welke beschermlaag hier overheen mag. Ook kan de gladheid naar wens ingericht worden. Eén van de grootste voordelen van dit soort betonvloeren is dat het zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch is. Ook is het ook mogelijk om dit soort vloer in combinatie met vloerverwarming te kiezen. Tot slot helpt deze techniek bij gekleurde vloeren. Als er kleurpigmenten zijn gebruikt om het beton een bepaalde kleur te geven, zorgt het vlinderen ervoor dat deze pigmenten goed in het beton komen te zitten.

Beton kleuren

De vlindervloer heeft een prachtige stoere, industriële uitstraling. Deze stijl oogt netjes en schoon. Door te kiezen voor een kleur in het betonmengsel, krijgt de vloer een unieke uitstraling. Van aardetinten tot antraciet, het is zeker mogelijk om creatief te zijn met deze betonvloer.

Vlinderbeton bestellen?

Betoncentraal is al jarenlang succesvol leverancier van vlinderbeton. Wij leveren vlinderbeton aan aannemers, vlinderbedrijven, vloerenbedrijven en particulieren. Ook verhuurt Betoncentraal betonpompen voor het verpompen van vlinderbeton.