wat is betonrot

Wat is betonrot?

Betonrot is schade aan het uitgeharde beton. Het is een veel gebruikte term voor wanneer beton afbreekt en waardoor de structuur van het bouwwerk wordt aangetast. In deze blog leggen wij uit hoe betonrot ontstaat, hoe je het kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is betonrot?

Bij betonrot is er sprake van schade aan het uitgeharde beton. Hierbij breekt er beton af en hierdoor wordt de structuur van het bouwwerk aangetast. Betonrot wordt veroorzaakt door gebruik te maken van gewapend beton. In gewapend beton zit een constructie van metaal die kan gaan roesten. Een roestend stuk metaal zet uit. Omdat beton is uitgehard, zet dit een stuk minder uit dan het metaal dat erin verwerkt is. Hierdoor breekt het beton dus af.

betonrot wat is het

Hoe kun je het herkennen?

Betonrot kun je herkennen door de donkere vlekken of bruine punten die zichtbaar worden door het beton heen. Vervolgens ontstaan er scheuren en later kunnen er zelfs delen van het beton afbreken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen.

Hoe kun je betonrot voorkomen?

De schade aan het beton wordt veroorzaakt doordat er koolstofdioxide of chloriden het gewapende beton binnendringen. Hierdoor gaat de bewapening roesten en breken er stukken beton van de constructie af. Je kunt een aantal dingen toepassen om betonrot te voorkomen:

  • Gebruik altijd gecertificeerd beton
  • Een lage water of cementfactor kiezen
  • Geen verhardingsversneller gebruiken om het beton sneller uit te laten harden (dit kan de bewapening aantasten)
  • Voldoende dekking plaatsen rondom de bewapening (genoeg beton rondom de bewapening plaatsen)=

Repareren van betonrot

De structuur van het beton wordt zwakker, omdat de ijzeren bewapening is gaan roesten. Vaak is de schade aan het beton makkelijk te herkennen. Deze schade kan in verschillende mates worden gerepareerd. Een veelgebruikte methode is een speciale primer. Het aangetaste beton wordt dan eerst verwijderd en daarna wordt verdere roestvorming voorkomen. Het kan ook zijn dat er grote delen van de betonconstructie geheel moeten worden vervangen.

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is de ideale partner voor alles met betrekking tot beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 990. Indien je vragen hebt over het storten van een betonvloer op zand, dan kan je uiteraard ook contact opnemen. Wij geven je graag meer informatie!