verschil cement en beton

Wat is het verschil tussen cement en beton?

Cement en beton zijn allebei bouwmaterialen die vaak worden gebruikt in de bouwsector. Ze zijn echter niet hetzelfde. Veel mensen verwarren deze termen vaak, maar het is belangrijk om het onderscheid te begrijpen. In deze blog leggen wij het verschil tussen cement en beton uit.

Cement is de bouwsteen van beton

Cement is een poederachtig bindmiddel dat wordt gebruikt om beton te maken. Cement zorgt voor de hechting van de andere materialen in beton. Het wordt geproduceerd door kalksteen en klei te verhitten tot een zeer hoge temperatuur in een cementoven. Vervolgens ontstaat er een fijn poeder dat ook wel cement wordt genoemd.

Beton: het volledige bouwmateriaal

Beton is daarentegen een bouwmateriaal dat ontstaat door cement te mengen met andere materialen zoals zand, grind en water. Beton wordt gevormd door deze aggregaten met cement te mengen. Het uithardingsproces begint doordat het cement wordt geactiveerd door het water. Na verloop van tijd wordt het beton hard en sterk. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken bij bouwprojecten.

De samenstelling van beton

Beton staat ongeveer uit 10% cement, 15% water en 75% aggregaten (zand, grind of stenen). De verhouding kan variëren. Dit is afhankelijk van het doeleinde van het beton en de gewenste eigenschappen. Er kunnen toevoegingen en hulpstoffen worden gebruikt om specifieke kenmerken aan het beton toe te voegen. Denk hierbij aan een snellere uitharding of extra sterkte.

Verschil tussen cement en beton

Toepassingen van cement en beton

Cement wordt niet alleen gebruikt als bindmiddel in beton, maar ook voor metselwerk en pleisterwerk. Beton is daarentegen een veelzijdig bouwmateriaal dat wordt gebruikt voor funderingen, vloeren, wegen, bruggen en vele andere constructies.

Conclusie verschil cement en beton

Hoewel beton en cement nauw met elkaar verbonden zijn, hebben de bouwmaterialen ieder hun eigen unieke functies en toepassingen. Cement is het bindmiddel dat beton bijeenhoudt, terwijl beton het complete bouwmateriaal is dat wordt gebruikt voor verschillende constructies.

Beton laten storten?

Wil jij graag beton laten storten op locatie? Betoncentraal is de ideale partner voor alles met betrekking tot beton. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@betoncentraal.nl of 0299 – 820 990. Indien je vragen hebt over het storten van een betonvloer op zand, dan kan je uiteraard ook contact opnemen. Wij geven je graag meer informatie!